Białko WPC - koncentrat białka serwatkowego (ang. Whey Protein Concentrate) to najpopularniejsza forma odżywek białkowych. Charakteryzują się solidną przyswajalnością oraz przystępną ceną.
Produkty, które stosowane są po to, by zwiększyć podaż protein w diecie, są szczególnie popularne wśród osób aktywnych. W ofercie naszego sklepu internetowego dostępne są odżywki białkowe serwatkowe w proszku, które występują w różnych wariantach smakowych.
Białko dla sportowców - koncentraty serwatkowe
Proteiny są jednym z najważniejszych makroskładników w diecie sportowców i nie tylko. Stanowią podstawowy budulec mięśni oraz organów wewnętrznych, a ponadto mogą sprzyjać wzrostowi masy mięśniowej oraz utrzymaniu zdrowych kości. Ich podaż, według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, nie powinna być niższa niż ok. 1 gram na kilogram masy ciała wśród osób dorosłych obojga płci. Czynnikiem, który determinuje zwiększenie podaży protein, jest wzmożona aktywność sportowa - wśród osób regularnie aktywnych, NCEZ zaleca spożycie na poziomie 1,4-2 gramów na kilogram masy ciała.
Białko serwatkowe WPC może stanowić dodatkowe źródło protein w diecie zrównoważonej oraz niskowęglowodanowej. Odżywki przyjmowane są przez sportowców oraz osoby z potwierdzonymi przez lekarza niedoborami, które w pierwszej kolejności powinno się normować poprzez modyfikację codziennej diety. Porcja serwatkowego koncentratu proteinowego w proszku oraz skład produktu powinny być indywidualnie dobrane do potrzeb konkretnej osoby, intensywności wysiłku podczas aktywności sportowej oraz ogólnego zapotrzebowania na proteiny w planie żywieniowym.
Białko serwatkowe WPC jako uzupełnienie zrównoważonej diety wśród sportowców
U nas można znaleźć białko serwatkowe w postaci koncentratów oraz izolatów. Poszczególne warianty odżywek mogą różnić się zawartością substancji słodzących, aromatów czy pod względem szybkości wchłaniania. Z reguły białko w proszku wykorzystywane jest do przygotowywania proteinowych szejków i koktajli, które spożywa się bezpośrednio po wymieszaniu z mlekiem czy wodą.
Należy pamiętać, że odżywki serwatkowe mogą stanowić jedynie uzupełnienie zdrowej diety, a nie jej substytut. W przypadku uczulenia na jakikolwiek ze składników, przyjmowanie suplementu należy wcześniej skonsultować z lekarzem.
Czym różni się białko serwatkowe WPC od izolatu białka WPI?
WPC, czyli Whey Protein Concentrate cechuje się przede wszystkim niższą zawartością białka w składzie. Standardowe koncentraty są umiarkowanie filtrowane i zawierają ok. 60-80% białka, czyli od 60 do 80 gramów protein na 100 g proszku. Przeważnie daje nam to 20-25 g białka w 30-gramowej porcji produktu. Reszta składu to głównie węglowodany oraz tłuszcze.
Takie rozłożenie makroskładników przeważnie czyni je gęstszym i słodszym, co może być świetną propozycją dla osób, które preferują białko w proszku jako dodatek do wypieków, owsianek itp lub po prostu lubią wypić smacznego shake'a proteinowego.
Oprócz tych zalet jest jeszcze jedna, a w dodatku najważniejsza - koncentrat białka serwatkowego jest... najtańszy! Mimo swojej stosunkowo niskiej ceny, pamiętajmy, że to wcale nie czyni je gorszym - poczciwe WPC to świetna propozycja dla zdecydowanej większości osób aktywnych fizycznie.
Koncentrat białka serwatkowego - dla kogo?
Kto właściwie powinien sięgnąć po standardowe białko WPC? Oczywiście nie ma tutaj jedynej słusznej teorii, jednak na taki wybór zdecydują się osoby, które nie trenują na poziomie zawodowym i raczej nie chcę przepłacać za izolaty białek. WPC świetnie sprawdza się jako suplement zwiększający zawartość białka w diecie u osób, których jadłospis opiewa w takie braki. Mowa tutaj o osobach aktywnych fizycznie, którzy nie są w stanie zjeść odpowiedniej ilości mięsa czy nabiału w ciągu dnia lub nie jedzą ich w ogóle, jak np weganie.
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, koncentraty białek to również fantastyczne narzędzie dla amatorów fit wypieków. Dodanie zaledwie jednej porcji białka w proszku czyni nasze śniadanie diametralnie innym! Wyobraźmy sobie naszą ulubioną owsiankę, którą najbardziej lubimy z owocami. Wystarczy 30 g białka serwatkowego o smaku truskawkowym i mamy pełnowartościowy posiłek! Ponadto dodatek odżywki białkowej do naszych wypieków redukuje ilość cukru zawartego w przepisie, gdyż odżywki zawierają w składzie zdrowe zamienniki cukru, np erytrytol.
